Gecertificeerde inbraakwerende kluis
Je koopt een inbraakwerende kluis omdat je je bezittingen wilt beschermen tegen inbrekers. Met een gecertificeerde inbraakwerende kluis win je met name tijd. Dit type kluis is in te delen in verschillende weerstandsklassen.
Type certificering
Een klasse wordt bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij aan het soort metaal waar de kluis van gemaakt is, de dikte van het metaal, soort slot, aantal sloten etc.De inbraakwerende klassering wordt ook wel aangegeven als ‘’indicatie waardeberging’’. Wellicht een term die u vaker heeft gehoord. Deze term geeft aan hoeveel contant geld of kostbaarheden de verzekering dekt wanneer dit in uw kluis ligt opgeborgen. Hoe hoger het bedrag, hoe beter de kluis beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Goede inbraakwerende kluizen zijn getest volgens Europese normeringen. Er zijn 3 type normeringen welke we u gaan toelichten:
- EN1143-1 (Grade 0 t/m Grade V)
- EN1143-2 (Grade 0 t/m Grade V)
- EN14450 (S1 en S2)
Hoe getest
Maar hoe test je nou een inbraakwerende kluis? Nodig je daarvoor een aantal inbrekers uit? Zoiets. Bij het testen wordt de kluis aangevallen door testers die beschikken over relevante kennis, vaardigheden, inbraakgereedschap. Welke dit zijn staat voorgeschreven in de normering.
Waar moet je op letten?
Om de kwaliteit van de kluis te kunnen beoordelen is aan de binnenkant van de gecertificeerde kluis een label aangebracht. Hieraan kunt u zien dat de kluis onder gecontroleerde omstandigheden is geproduceerd en onafhankelijk is getest. Hoe ziet zo’n label er nou uit?Hieronder een afbeelding met toelichting:
Brandwerende certificering
Een brandwerende kluis schaft u aan met als doel om belangrijke papieren, data, media en kostbare spullen te beschermen tegen brand. Dit type kluis is speciaal gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Een aantal zijn zelfs beschermd tegen bluswater. De wandopbouw van de kluis is hierbij cruciaal. Deze moet naast de bescherming van hitte, ook vocht en roetdeeltjes tegenhouden. Er zijn 2 types brandwerende kluizen: kluizen die beschermen tegen Papier (P) en tegen data (DIS), dit vanwege de schadegevoeligheid. Data raakt bijvoorbeeld sneller beschadigd als papier.
Type certificering
Er zijn verschillende testen die de brandveiligheid van een brandwerende kluis meten. Er zijn verschillende certificeringen. Let op: regelmatig wordt de normering DIN4102 aangegeven. Deze certificering is niet getest! Hieronder een overzicht van de verschillende normeringen:
Hoe getest?
Hoe wordt een brandwerende kluis nou getest? Heel simpel. Door deze gedurende een periode bloot te stellen aan hoge tempraturen (850 – 1000 graden) en te kijken wat het resultaat is. Bij een extra zware brandvaltest moet een val van 9,15 meter aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis bijvoorbeeld door de vloer zou zakken. Tijdens de test en na een natuurlijke afkoelperiode van ca. 12 uur mag de tempratuur in de kluis niet boven een bepaalde tempratuur komen.
Waar moet je op letten?
Een gecertificeerde brandwerende kluis kunt u herkennen aan het ECB-S label aan de binnenkant van de kluis. Hieruit blijkt dat de kluis onder gecontroleerde omstandigheden is geproduceerd en onafhankelijk is getest. Hieronder een voorbeeld:
Conclusie
Met het in huis halen van een gecertificeerde kluis bent u verzekerd van gedegen kwaliteit. Daarnaast keren verzekeraars ook alleen schade uit wanneer u een (verankerde) gecertificeerde kluis hebt. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op onze site. Heeft u advies nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen.